Dlačice na licu kod žena

Dlačice na licu kod žena

Postoji li uopće ijedna osoba koja tamnije dlačice na bilo kojem dijelu ženskog lica smatra privlačnim? Teško da će odgovor na ovo pitanje bilo tko odgovoriti pozitivno, naprotiv, onaj dio ženske populacije koje ova pojava muči, učiniti će sve ne bi li sakrile te “muške” dlačice kako god znaju, od pojačane šminke pa sve do rješavanja bilo kojom metodom odstranjivanja.
Povećana dlakavost na licu kod ženskih osoba, zbog svoje estetske neprihvaćenosti u današnjem društvu, za posljedicu može nositi psihološki stres, probleme sa samopouzdanjem, depresiju, osjećaj srama te izbjegavanje društvenih interakcija.
Ništa manje bezazlena može biti i činjenica da ta ista dlakavost indicira da nešto u organizmu nije u potpunoj ravnoteži zbog čega je, prije odluke o bilo kojoj vrsti uklanjanja tih dlačica, posjeta doktoru neophodna.
Pretjerana dlakovost kod žena, odnosno hirzutizam, može biti genetski nasljeđena, može nastati uslijed nepravilnog rada štitnjače, kao posljedica proizvodnje previše muških hormona androgena ili testosterona, no najčešći uzrok je sindrom policističnih jajnika. U pubertetu kod djevojaka, jajnici počinju proizvoditi mješavinu ženskih i muških spolnih hormona, što uzrokuje rast dlaka ispod pazuha i stidnih područja. Hirzutizam se može dogoditi ako kombinacija hormona postane neuravnotežena, odnosno ako muški hormon (androgen) brojčano nadjača ženski hormon. Ponekad se uzrok ni ne može identificirati, nego je jednostavno povezan sa zemljopisnom lokacijom, a primjer takve pojave su južna Azija i Mediteran.
Najdugotrajnija i najsigurnija metoda uklanjanja tamnijih dlačica s lica je laserska epilacija. Međutim, ukoliko se rješavanju problema ne pristupi i iznutra, laserskih tretmana biti će potrebno u mnogo većem broju nego bi to bilo da se istovremeno poduzimaju i drugi neophodni koraci. Uspostavljanje hormonalnog balansa pospješuje se konzumiranjem pravilne i zdrave prehrane, vježbanjem ali i primjenom određenih lijekova. Potrebno je pridržavati se liječnikovih uputa no svakako nije naodmet dati šansu i prirodnim tradicionalnim pripravcima, kao što su to kombinacija meda i zelenog oraha.
Estetskih rješenja za dlačice na licu ima, no važno je prvo saznati njihov uzrok, početi rješavati probleme iznutra, a naposljetku odluka o laserskoj epilaciji će samo biti šećer na kraju!